Zakaj k rešitvam usmerjen pristop?

Delaš z ljudmi in potrebuješ učinkovita orodja in tehnike?
Iščeš novo pot in želiš hitreje do spremembe in učinkovitih rezultatov?
Si želiš postati k rešitvam usmerjen kovč ali terapevt?
Te zanimajo postmoderni pristopi, ki so usmerjeni v prihodnost?

Potem te bo ta novica razveselila: v Sloveniji smo izvedli prvo slovensko strokovno usposabljanje po “k rešitvam usmerjenem pristopu” (angl. Solution Focused Approach). Gre za pristop Sloveniji malo poznan, v tujini pa široko uveljavljen predvsem v socialnem in terapevtskem delu, kovčingu, svetovalnem delu, moderatorstvu, fasilitiranju, trenerstvu, šolskem svetovalnem delu in v podjetništvu ter organizacijah že dobrih 40 let. Ker je strokovno usposabljanje preseglo pričakovanja, ga bomo ponovili tudi v 2017 (vabljeni, da se naročite na novičnik, kjer boste obveščeni o datumih iz prve roke na info@ribalon.si.

ZAKAJ SE SPLAČA NAUČITI K REŠITVAM USMERJENEGA PRISTOPA?

1) Ker je učinkovit
V kratkem času daje izjemne rezultate (v povprečju gre za manj kot 5 srečanj s klienti oz. uporabniki). Raziskave kažejo, da je učinkovit v 65–83% primerov, kar ga uvršča med visoko učinkovite pristope, ki cilj dosežejo v bistveno krajšem času kot drugi pristopi. O raziskovalnih izsledkih lahko prebereš na http://www.solutionsdoc.co.uk/sft.html.

2) Ker je fleksibilen
Uporabljamo ga lahko pri delu s posamezniki, pari, družinami, mladostniki, timi ali skupinami. Uporaben je v poklicnem in zasebnem življenju; v formalnih ali neformalnih pogovorih; terapiji, psihoterapiji, coachingu, socialnem delu, podjetništvu in na mnogih drugih področjih, kjer se zahteva izvrstne mehke veščine.

3) Ker zmanjšuje izgorelost
Praktiki, ki uporabljajo k rešitvam usmerjen pristop, se bolje počutijo pri svojem delu ter imajo boljši odnos z drugimi (tako s klienti, uporabniki oz. strankami kot s kolegi). Vpliva tudi na zasebne odnose z našimi pomembnimi drugimi.

4) Ker je inkluziven in vsestranski
Uporaben je za mnoge vrste težav: od depresije do medosebnih odnosov, od zlorabe drog ali alkohola do vedenjskih težav, od dolgotrajnih problemov do trenutnih stisk in zagat, od pomanjkanja samozavesti do želje po boljši učinkovitosti.

5) Ker spodbuja sodelovanje
K rešitvam usmerjen pristop deluje tudi pri ljudeh, ki v proces niso vključeni prostovoljno, saj v zelo kompleksnih okoliščinah ustvari prostor, kjer se lahko zgradi sodelovanje.

6) Ker je preprost in se ga lahko hitro naučimo
Nekateri pristopi terjajo leta težkega študija in napora. K rešitvam usmerjen pristop je preprost, deluje po principu »manj je več«, zato se ga lahko hitro naučimo in takoj uporabimo pri svojem delu. Seveda je nato potrebne veliko prakse, da postanemo mojstri – preprosto ne pomeni tudi enostavno 🙂

7) Ker je sodoben
Dobro sovpada in sodeluje z modernimi koncepti, kot so enake možnosti, Appreciative Inquiry, pozitivna psihologija, Recovery model, Mindfulness theory in drugi podobnimi postmodernimi pristopi.

8) Ker navdihuje
Mnogi udeleženci naših delavnic jih ocenjujejo kot “najboljši trening, kar sem jih kdaj obiskal/-a”. Naši klienti in udeleženci (n > 700) ocenjujejo zadovoljstvo kot 9,8/10 . K rešitvam usmerjen pristop spreminja življenja na bolje. Lahko spremeni tudi tvojega.

Za podrobnejše informacije piši na info@ribalon.si